Microsoft heeft dinsdagavond in New York de komst van meerdere Surface-laptops aangekondigd. De apparaten draaien op een speciale versie van het besturingssysteem Windows en kunnen zowel als laptop als tablet gebruikt worden.

De Surface Pro 6 heeft een scherm van 12,3 inch en is voorzien van een camera van 8 megapixels. Het toestel komt beschikbaar in het grijs en het zwart.

Het apparaat heeft 8GB of 16GB aan werkgeheugen. De opslagruimte begint bij 128GB en kan met een SD-kaart worden uitgebreid naar maximaal 1TB, meldt de bij de presentatie aanwezige nieuwssite Engadget.

De Surface Pro 6 is verder voorzien van een Intel-quadcorechip van de achtste generatie. Het apparaat is volgens Microsoft twee derde sneller dan zijn voorganger, de Surface Pro. De batterij gaat volgens de fabrikant ruim dertien uur mee.

In de Verenigde Staten gaat de Surface Pro 6 vanaf 16 oktober voor 899 dollar over de toonbank. Hoe duur het apparaat in Europa wordt en wanneer het toestel te koop is, is vooralsnog niet bekend.

Surface Laptop 2 en nieuwe Surface Studio

Microsoft kondigde nog andere producten aan, waaronder de Surface Laptop 2 met een scherm van 13,5 inch. De laptop is volgens Microsoft 85 procent sneller dan zijn voorganger.

Net als de nieuwe Surface Pro, is ook de Surface Laptop 2 vanaf 16 oktober in de VS te koop. Het apparaat gaat minimaal 999 dollar kosten.

De andere computer, de Surface Studio, is volgens Microsoft het snelste Surface-apparaat tot nu toe. Het apparaat kan gebruikt worden als een desktopcomputer, maar ook als een grote bureautablet. Wanneer dit apparaat te koop zal zijn, is nog niet duidelijk.

Het laatste apparaat dat Microsoft aankondigde, is de koptelefoon Surface Headphones. De koptelefoon is voorzien van instelbare ruisonderdrukking en een microfoon om te bellen. De microfoon is ook bedoeld voor Cortana, Microsofts eigen stemassistent. Het bedrijf heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de koptelefoon beschikbaar is en hoeveel die gaat kosten.

Windows 10 vanaf vandaag beschikbaar

Microsoft heeft dinsdag ook laten weten dat de najaarsupdate van Windows 10 vanaf dinsdag beschikbaar is. Op alle apparaten met Windows 10 kan de update geïnstalleerd worden.

Een van de nieuwe functies is een app met de naam Your Phone. De app moet het voor gebruikers makkelijker maken om beelden van hun Android-smartphone op een laptop of desktop met Windows 10 te gebruiken. Ook kunnen gebruikers met de app sms'jes ontvangen en versturen.

Verder maakte het bedrijf bekend dat de webversie van e-maildienst Outlook binnenkort een integratie met de takenlijst heeft. Ook kunnen taken in de kalender van Outlook gebruikt worden.

Tot slot liet Microsoft beelden zien van een toekomstige functie waarbij het volledige smartphonescherm van een Android-telefoon op een computer getoond kan worden. Op die manier kunnen mensen een Android-app op hun Windows-apparaat gebruiken.