Chipmaker Qualcomm heeft een nieuwe chip voor smartwatches aangekondigd. De nieuwe Snapdragon Wear 3100 is onder meer zuiniger dan zijn voorganger.

De voorloper van de Wear 3100 verscheen begin 2016 en zit in het gros van alle Android Wear-horloges die sindsdien op de markt kwamen.

De Snapdragon Wear 3100 is toegespitst op een langere batterijduur, ook bij en beeldscherm dat altijd aanstaat. Daarnaast is de chip beter geschikt voor smartwatches met allerlei sensoren voor sport en gezondheid.

Een nieuwe co-processor zorgt voor die nieuwe mogelijkheden. Naast een snelle hoofdprocessor is er een tragere en energiezuinige processor, die het horloge aandrijft wanneer de gebruiker er niet actief mee bezig is.

De co-processor drijft onder meer de sensoren van een smartwatch aan, net als de wijzerplaat van een smartwatch. Daarmee wordt tot twintig keer minder energie verbruikt dan wanneer de hoofdprocessor die taken op zich zou moeten nemen.

Met bijna lege accu toch nog een week gebruik

Gemiddeld gebruiken mensen hun smartwatch maar 5 tot 10 procent van de dag actief, concludeert Qualcomm na onderzoek onder zijn klanten. De andere 90 tot 95 procent van de tijd kijken gebruikers alleen maar hoe laat het is of willen ze dat de sensoren bijvoorbeeld hun bewegingen of hartslag bijhouden.

Afhankelijk van het soort horloge en het gebruik, hebben smartwatches met de Snapdragon Wear 3100 volgens Qualcomm een accuduur die vier tot twaalf uur langer is dan bij horloges met de voorgaande chip.

Gebruikers die hun horloge vergeten op te laden, kunnen een smartwatch met de nieuwe chip tot een week blijven gebruiken op een bijna lege accu. Het horloge draait dan in Traditional Watch Mode en laat enkel de tijd zien.

De Snapdragon Wear 3100 komt in ieder geval in toekomstige smartwatches van Fossil Group, Louis Vuitton en Montblanc. De eerste horloges met de chip worden eind dit jaar verwacht.