De taxidienst van het Russische internetbedrijf Yandex start een test met ritjes in prototypen van zelfrijdende auto's.

De taxidienst wordt aangeboden in de Russische stad Innopolis, maakt Yandex bekend op zijn blog. De plaats ligt hemelsbreed 700 kilometer van Moskou.

Ongeveer honderd inwoners van de stad kunnen ritjes naar onder meer de universiteit en het stadion bestellen. Yandex stelt daarvoor twee prototypen van zelfrijdende auto's beschikbaar. De voertuigen zijn nog altijd voorzien van een inzittende die kan ingrijpen als dat nodig is.

In juli 2017 werd bekend dat Uber zijn activiteiten in Rusland fuseert met de taxidienst van Yandex. Daarmee kwam een einde aan een dure concurrentiestrijd tussen de twee bedrijven.

Uber werkt in de Verenigde Staten ook aan zelfrijdende auto's. In maart raakte een prototype met een zelfrijdende Uber betrokken bij een dodelijk ongeval.

Technologie- en taxibedrijven zien in zelfrijdende auto's een kans om een van de duurste variabelen voor hun diensten, de chauffeurs, te vervangen. Naast Uber en Yandex investeren onder meer Google, meerdere autobedrijven en meerdere Chinese techbedrijven in de technologie.