Toyota gaat 500 miljoen dollar (omgerekend zo'n 428 miljoen euro) investeren in taxidienst Uber. De twee gaan met het geld samen aan zelfrijdende auto's werken.

"Technologie van beide bedrijven zal worden geïntegreerd in speciaal gebouwde Toyota-auto's", staat in de aankondiging van de bedrijven. "Deze auto's worden ingezet in het netwerk van Uber."

Met het initiatief hoopt Toyota zijn concurrentie in te halen. Het autobedrijf zou achterliggen op veel andere bedrijven die werken aan technologie voor zelfrijdende auto's.

Uber werkt al enige tijd samen met andere autofabrikanten. Zo koopt het bedrijf voertuigen van Volvo die worden aangepast om zelfrijdsystemen mee te testen. Daimler maakt zelfstandig autonome auto's die bij Uber worden getest.

Bij de deal van Toyota werken de automaker en taxidienst samen om een voertuig te bouwen en testen.

Uber stopte eerder met het testen van zelfrijdsystemen

Daarmee hernieuwt Uber ook zijn interesse in zelfrijdsystemen. De taxidienst stopte eerder met het testen van autonome voertuigen, nadat een vrouw bij een test werd doodgereden.

Honderd chauffeurs in de testdivisie werden ontslagen om plaats te maken voor specialisten die het onderzoek in betere banen moesten leiden.