Een rechter in de Verenigde Staten heeft het verbod om blauwdrukken voor 3D-geprinte wapens online te publiceren maandag verlengd.

Het bedrijf Defense Distributed mag de blauwdrukken voor de wapens niet online publiceren zolang een rechtszaak daarover loopt, meldt persbureau Bloomberg.

Een maand geleden voorkwam een rechter al op het laatste moment dat het bedrijf de blauwdrukken op het internet publiceerde. De zaak was aangespannen door Washington D.C. en negentien Amerikaanse staten.

Defense Distributed mocht de blauwdrukken dankzij een overeenkomst met de Amerikaanse regering in eerste instantie op 1 augustus online publiceren, tot de rechter daar een stokje voor stak.

Volgens de Amerikaanse rechter zijn de blauwdrukken gevaarlijk omdat ze ervoor zorgen dat burgers wapens in handen kunnen krijgen, zonder het overheidstoezicht dat voor conventionele wapens plaatsvindt. 

Naar aanleiding van de zaak in de Verenigde Staten maakte het Openbaar Ministerie in Nederland bekend het maken van 3D-geprinte wapens te vervolgen.