De nieuwe goedkopere MacBook waar Apple volgens geruchten aan werkt, zou een retinascherm van 13 inch krijgen.

Dat schrijft de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Gurman heeft vaak juiste informatie over nog niet verschenen producten van Apple.

De nieuwe laptop zou er grotendeels uitzien zoals de huidige MacBook Air, maar dan met dunnere randen rond het scherm en een zogenoemd retinascherm. Dat is een scherm met een hogere resolutie.

Er gaan al maanden geruchten over een vermeende opvolger van de MacBook Air. De goedkoopste laptop in het aanbod van Apple heeft al jaren nauwelijks een update gekregen. Het is de enige MacBook in het assortiment van Apple zonder retinascherm.

De huidige MacBook Air kost in Nederland 1.097 euro. De goedkoopste MacBooks met retinascherm zijn de MacBook van 12 inch en de MacBook Pro van 13 inch, beide verkrijgbaar vanaf 1.497 euro.

Volgens verschillende geruchten zou de prijs van de vernieuwde MacBook Air dichter bij die van het huidige model blijven. Volgens een recent gerucht zou Apple de nieuwe laptop in september willen presenteren.

Vernieuwde Mac Mini voor professionals

Apple zou ook de Mac Mini willen vernieuwen. Die kleine Mac-desktopcomputer wordt geleverd zonder scherm, toetsenbord en muis en is in Nederland verkrijgbaar vanaf 567 euro.

De huidige Mac Mini die Apple verkoopt, is sinds oktober 2014 niet meer vernieuwd. Het nieuwe model is volgens de bronnen van Bloomberg vooral bedoeld voor professionele gebruikers zoals appontwikkelaars, serverbeheerders en mensen die de Mac Mini als mediacenter gebruiken.

De Mac Mini zou daarom nieuwe processoren, meer opslagruimte en vermoedelijk een hogere prijs krijgen dan het huidige model. Voor de veeleisendste professionele gebruikers heeft Apple eerder dit jaar de komst van een vernieuwde Mac Pro aangekondigd. Deze komt in 2019 op de markt.

Bloomberg verwacht dat Apple de nieuwe MacBook en Mac Mini zal presenteren in oktober, een maand nadat het bedrijf naar verwachting zijn nieuwe iPhones, nieuwe iPad Pro-modellen en een nieuwe Apple Watch heeft gepresenteerd. De MacBook Pro kreeg in juli nog een update.