De elektronische enkelbanden van honderden personen in Nederland zijn afgelopen weekend uitgevallen door een storing bij telecomaanbieder Tele2.

Het ging op bepaalde momenten om maximaal 450 van de ongeveer 700 elektronische enkelbanden die in gebruik zijn.

De storing begon vrijdag aan het eind van de ochtend. Zondagochtend was de verbinding met alle banden weer hersteld, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Na de problemen kwam de door elektronische enkelbanden opgeslagen informatie over de locaties van de dragers tijdens de storing alsnog beschikbaar. Uit een eerste analyse blijkt een ''regulier'' beeld. De meeste personen met enkelband zouden ook niet hebben geweten dat de verbinding was uitgevallen.

De reclassering gebruikt elektronische enkelbanden om te controleren of verdachten of gedetineerden zich aan de voorwaarden voor hun vrijlating houden en bijvoorbeeld geen opgelegd gebiedsverbod overtreden. Als iemand probeert de band te vernielen, gaat er een alarm af.

Ook storing in het buitenland

Tele2 werd afgelopen week ook getroffen door een storing onder klanten. Die konden hierdoor in het buitenland geen gebruikmaken van het internet. Ook deze storing begon op vrijdag. Het is vooralsnog onduidelijk of de deze storing en de enkelbandstoring iets met elkaar te maken hebben.

De provider compenseerde gedupeerde klanten eerder deze week. Gedupeerden met een onbeperkte bundel kregen 5 euro korting op hun rekening, terwijl andere abonnees 2 GB cadeau kregen.

Providers zijn sinds een jaar verplicht om klanten financieel te compenseren na langdurige problemen.