Het aantal verkochte tablets is in het tweede kwartaal van 2018 met 13,6 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder.

In totaal werden van april tot juni van dit jaar 33 miljoen tablets verkocht, berekende marktonderzoeker IDC. In dezelfde maanden van 2017 ging het om 38,2 miljoen exemplaren.

Marktleider Apple zag het aantal verkochte tablets met 0,9 procent toenemen. Het bedrijf verkocht in drie maanden tijd 11,5 miljoen iPads.

Ook Huawei verkocht meer tablets dan een jaar geleden. Het Chinese bedrijf verscheepte volgens IDC in het tweede kwartaal 3,4 miljoen tablets. Dat is een stijging van 9,6 procent ten opzichte van de 3,1 miljoen van een jaar eerder.

Samsung bleef zijn tweede positie achter Apple als marktleider houden, maar verkocht wel minder tablets dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2018 waren dat er volgens IDC vijf miljoen, één miljoen minder (16,7 procent) dan een jaar geleden.

Ook overige merken dalen in verkopen

Ook Lenovo en Amazon zagen het aantal verscheepte exemplaren dalen. Lenovo verscheepte er 2 miljoen, terwijl Amazon op 1,6 miljoen bleef hangen. Respectievelijk ging het om een daling van 9,1 procent en 33,3 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2017.

Andere fabrikanten verkochten in het tweede kwartaal bij elkaar 9,5 miljoen tablets, 27,5 procent minder dan een jaar eerder.