De nieuwe iPad Pro-modellen waar Apple later dit jaar mee zou komen, bevatten naar verluidt geen aansluiting voor koptelefoons en zijn kleiner dan hun voorgangers.

Dat zegt de Japanse site Mac Otakara op basis van ingewijden in de productieketen. De site heeft wisselend succes wat betreft informatie over nog niet verschenen Apple-producten.

De nieuwe iPad Pro-modellen zouden in navolging van recente iPhones geen 3,5mm-koptelefoonaansluiting meer hebben. In tegenstelling tot bij de recente iPhones, zou Apple bij de nieuwe iPad Pro's geen adapter voor fysieke koptelefoons bijleveren.

De nieuwe modellen van de iPad Pro zouden allebei een slag kleiner worden dan de huidige exemplaren. Door de randen rond het scherm veel smaller te maken, blijft het schermformaat hetzelfde maar krimpt de voetafdruk van de apparaten licht. De iPads zouden schermformaten van 10,5 en 12,9 inch behouden.

Daarmee verdwijnt waarschijnlijk de fysieke thuisknop van de iPad Pro, zoals eerdere geruchten ook al stelden. Apple zou het ontwerp van de iPad Pro gelijk willen trekken aan dat van de iPhone X, met dunne schermranden, geen thuisknop en vingerafdrukscanner en een Face ID-gezichtsscanner boven het scherm.

Omdat die scanner boven het scherm zit, zou de nieuwe iPad Pro in combinatie met een toetsenbord volgens Mac Otakara mogelijk verticaal gebruikt moeten worden. Horizontaal zou de gezichtsscanner volgens de site niet werken.

Scherm nieuwe iPhone

Mac Otakara heeft ook informatie over het scherm van één van de drie nieuwe iPhones. Volgens eerdere geruchten maakt Apple drie nieuwe iPhones: een opvolger van de 5,8 inch iPhone X, een 6,5 inch Plus-versie en een 6,1 inch model met een lagere prijs.

Dat 6,1 inch model zou in tegenstelling tot de twee andere iPhones geen oledscherm gebruiken, maar een lcd-scherm. Volgens Mac Otakara wordt dat scherm geleverd door schermmaker Japan Display.

De schermmaker zou een zogenoemd full active lcd-scherm gebruiken. Die techniek zou zeer smalle schermranden mogelijk maken, nog smaller dan de schermranden van de iPhone X.

Toch zou de productie van de schermen ingewikkeld zijn. Daarom wordt de verkoop van de nieuwe 6,1 inch iPhone volgens Mac Otakara verplaatst naar het einde van november. Naar verwachting worden de nieuwe iPhones in september gepresenteerd.