Rolls-Royce werkt momenteel aan speciale 'robotkakkerlakken' die problemen met vliegtuigmotoren moeten vinden en verhelpen.

Dat vertelde de motorfabrikant tijdens de Farnborough International Airshow, aldus CNBC

De minirobots zijn ongeveer 15 millimeter groot en worden uitgerust met camera's en 3D-scanners. Door de motor binnen te kruipen, kan de gadget mogelijke schade aan een vliegtuigmotor opsporen zonder dat de motor opengemaakt hoeft te worden.

Als de schade is ontdekt, dan kunnen de minirobots automatisch een reparatie uitvoeren. Na de reparatie kruipen de kakkerlakken weer naar buiten. Ze kunnen ook worden 'weggespoeld' door de motor te activeren.

Slangen

De motorfabrikant werkt ook aan een slangrobot die door zijn vorm gemakkelijk obstakels in een motor naar buiten kan duwen. Een tweede slang zou mogelijke gaten in de motor vervolgens kunnen bedekken.

Het is nog niet bekend wanneer Rolls-Royce de robotkakkerlakken precies beschikbaar wil stellen. Een derde robot, die aan een compressor bevestigd kan worden voor het uitvoeren van specifieke reparaties, moet wel binnen twee jaar beschikbaar zijn.