Microsoft heeft een kleinere, goedkopere variant van zijn Surface Pro-tablets aangekondigd: de Surface Go.

Dat meldt het bedrijf in een blogpost.

Het gaat om een kleinere versie met een schermdiagonaal van 10 inch. De Surface Go draait standaard op Windows 10 S, een beperkte versie van het besturingssysteem die enkel applicaties uit de officiële Microsoft Store draait. Maar gebruikers kunnen zonder extra kosten naar Windows 10 overstappen.

De tablet heeft een schermresolutie van 1.800 bij 1.200 pixels en een dual core-processor van Intel met een kloksnelheid van 1,6 GHz en minimaal 4 gigabyte aan werkgeheugen. De opslagruimte van het instapmodel bedraagt 64 GB. De Surface Go weeg zo'n 520 gram en biedt naar verluidt negen uur accutijd. 

Opladen en accessoires

Net als de Pro-uitvoering, heeft ook dit apparaat een speciale Surface Connector-poort om de tablet op te laden en aan te sluiten op een zogeheten desktop-dock.

De Surface Go beschikt daarnaast over een USB-C-3.1-aansluiting, waarmee het apparaat ook kan worden opgeladen. De tablet werkt met de accessoires die Microsoft eerder voor de Surface Pro heeft uitgebracht, zoals de Surface Pen en een speciaal toetsenbord. Het bedrijf brengt ook een bluetoothmuis uit.

De Surface Go verschijnt op 29 augustus in Nederland. Het instapmodel kost 449 euro.