Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in opdracht van NASA een robot met kunstmatige intelligentie naar ruimtestation ISS gelanceerd.

Vrijdagmiddag lanceerde ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn vijftiende bevoorradingsmissie in opdracht van NASA.

Met de deels herbruikbare Falcon 9-raket werd zo'n 2.700 kilo voorraad naar het International Space Station (ISS) gelanceerd. Naast voedsel en water bevat de capsule van de raket ook de eerste 'robotastronaut'.

De bolvormige robot CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) heeft een groot scherm met een getekend gezicht. Met veertien propellers kan CIMON zichzelf door het gewichtsloze ruimtestation bewegen.

Robots in de ruimte

CIMON is door Airbus ontwikkeld voor de Duitse onderzoekscentrum voor ruimtevaart DLR. De robot draait op kunstmatige intelligentie van IBM.

Astronauten kunnen CIMON straks bij zich roepen, om de robot vragen te stellen of commando's te geven. Het experiment moet aantonen of intelligente robots het werk van astronauten makkelijker kunnen maken en of de samenwerking tussen mens en robot in de ruimte soepel verloopt.

CIMON heeft op aarde al getraind met Duitse astronaut Alexander Gerst, die op 3 juni naar het ISS vertrok. De robot kan Gerst met instructies en foto's op zijn scherm door experimenten in de ruimte loodsen.

De capsule met CIMON en de rest van de voorraad wordt naar verwachting maandagmiddag aan het ISS gekoppeld. Op 13 december keert CIMON terug naar de aarde.