YouTube-videomaker Mark Rober zou in het geheim bij Apple werken aan virtualrealitytechnologie (VR) voor zelfrijdende auto's.

Dat vertellen niet nader genoemde bronnen aan Variety. Apple en Rober hebben nog niet op de geruchten gereageerd.

Rober heeft een YouTube-kanaal met 3,4 miljoen abonnees, waarop hij vooral wetenschappelijke experimenten plaatst. De videomaker is ook geregeld te zien in de talkshow van Jimmy Fallon.

Hij staat op twee patenten van Apple vermeld als uitvinder. Beide patenten gaan over het gebruik van VR in een voertuig.

Virtual reality

In één van deze patenten staat beschreven hoe inzittenden minder wagenziek kunnen worden bij gebruik van virtual reality. Hierbij zou het VR-beeld worden gekoppeld aan de acceleratie van de auto, waardoor de virtuele wereld op dezelfde manier beweegt als de echte wereld.

Het tweede patent beschrijft hoe een zwevend beeldscherm in de virtuele wereld net zo snel naar voren en achteren kan bewegen als de auto in de echte wereld. Die bewegingen zouden ook wagenziekte moeten verminderen.

Zelfrijdende auto's

Omdat inzittenden van zelfrijdende auto's op een dag niet meer op de weg hoeven te letten, zou Apple onderzoeken wat ze tijdens een rit wel kunnen doen. Het gebruik van virtual reality kan uitkomst bieden.

Apple werkt al langer aan zelfrijdende auto's. In mei bleek dat het bedrijf ruim vijftig testvoertuigen rond heeft rijden in Californië.