Apple biedt bezitters van een MacBook die problemen ondervinden met het toetsenbord met het zogenaamde vlindermechaniek een gratis reparatie aan.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn website. Het wereldwijde reparatieprogramma geldt voor negen modellen van de MacBook en de MacBook Pro.

De laptops bevatten een toetsenbord met een zogenoemd vlindermechaniek, dat volgens Apple stabieler is dan traditionele mechanieken. Toch zorgt het toetsenbord in een "klein percentage" van de gevallen voor problemen.

Volgens Apple gaat het om karakters die na het intikken van de toets niet op het scherm verschijnen of meerdere malen tevoorschijn komen. Ook kunnen de toetsen "kleverig" aanvoelen.

Bezitters van een MacBook met problemen kunnen contact opnemen met Apple. Het bedrijf zegt de probleemtoetsen of het hele toetsenbord te vervangen als de oorzaak vastgesteld wordt.

In mei werd bekend dat een groep Amerikaanse MacBook-bezitters Apple heeft aangeklaagd voor de "ontwerpfout" van de betreffende toetsenborden. Gebruikers klagen onder meer over vastzittende toetsen als er een kruimel of stof onder terechtkomt.