Tech United, het team van de TU Eindhoven, heeft donderdagavond de finale in het wereldkampioenschap robotvoetbal gewonnen van een Portugees team.

In de Canadese stad Montreal won het Nederlandse team met 1-0 van het Portugese team Cambada. Het is de vierde keer dat Tech United de wereldtitel pakt.

Tijdens de Robocup, zoals het robotvoetbaltoernooi heet, wordt er in teams van vijf intelligente robots tegen elkaar gespeeld. Ze zijn vooraf geprogrammeerd, maar rijden zelfstandig rond en bepalen zelf wanneer ze overspelen of op doel schieten.

Tech United speelde zijn elfde WK-finale. Vorig jaar verloor het team uit Eindhoven in de laatste wedstrijd van het toernooi, maar in 2012, 2014 en 2016 werd het team al kampioen.

Eindhoven speelde mee in de 'middle size league' met robots van 80 centimeter groot. Het toernooi heeft als doel om technische ontwikkelingen van zelfstandige robots te versnellen. In het team van Nederland spelen robots met namen als Hans van Sleutelen, Robin van Perslucht en Frank de Moer.

Eerder werd al gezegd dat robots in 2050 zo goed moeten zijn in de sport, dat ze de menselijke wereldkampioen moeten kunnen verslaan.