Apple is aangesloten bij een organisatie die een nieuwe standaard voor verbindingen tussen smartphones en auto's wil ontwikkelen; het Car Connectivity Consortium (CCC).

Ook autofabrikanten Audi, BMW, General Motors, Hyundai en Volkswagen zijn lid van het CCC. Daarnaast zijn onder meer LG, Samsung en de chipmakers NXP en Qualcomm onderdeel van het consortium.

Het CCC kondigde woensdag een nieuwe standaard aan waarmee gebruikers hun auto met hun smartphone op een veilige en betrouwbare manier moeten kunnen vergrendelen en ontgrendelen. Ook moet het mogelijk worden om via een smartphone de motor te starten en andere personen toegang tot een voertuig te geven.

Wanneer de automakers en techbedrijven de standaard gaan toepassen, is niet duidelijk. Het CCC zegt in het eerste kwartaal van 2019 een nieuwe versie van de standaard te willen uitbrengen. Daarmee moet de ontwikkeling goedkoper worden en moet de standaard toepasbaar zijn op voertuigen en apparaten van meerdere merken.

Het CCC heeft naar eigen zeggen meer dan 75 leden, waarmee volgens de organisatie meer dan 70 procent van de wereldwijde automarkt en meer dan 60 procent van de wereldwijde smartphonemarkt vertegenwoordigd is.