Tesla heeft een voormalig medewerker voor 1 miljoen dollar aangeklaagd wegens spionage. De man zou geheime informatie van de maker van elektrische auto's hebben gestolen.

Tesla stelt dat de man enkele gigabytes aan bedrijfsinformatie buitmaakte en dat hij die data vervolgens doorspeelde aan derde partijen. Ook zou hij valse informatie naar de media hebben gelekt om het bedrijf zwart te maken.

De voormalig werknemer werkte als procesingenieur in een Gigafactory van Tesla in Nevada. Dinsdag kwam de zaak aan het licht. Toen maakte Tesla-directeur Elon Musk in een e-mail aan zijn personeel een geval van sabotage bekend.

De man zou hebben gehandeld uit onvrede over een misgelopen promotie. Tesla startte zelf een onderzoek naar het spionagegeval. Advocaten van Tesla zeggen dat de handelingen "moedwillig en met kwade bedoelingen" zijn uitgevoerd. De man zou actie hebben ondernomen met als doel het bedrijf schade toe te brengen.

Vorige week bleek dat Tesla 9 procent van het personeel gaat ontslaan. Het bedrijf zegt dat er te veel dubbelingen in functies bij het bedrijf zijn. Bijna vijftien jaar lang heeft Tesla het jaar niet met winst afgesloten, dat is volgens Musk ook niet de drijfveer van het bedrijf.