Tesla brengt in augustus software-updates voor zijn auto's uit, waarmee de eerste volledig zelfrijdende functies worden ingeschakeld.

Dat zegt Tesla-topman Elon Musk op Twitter.

Volgens Musk waren software-updates van de Autopilot-functie tot nu toe volledig gericht op veiligheid. Met de nieuwste versie van de Autopilot-sofware worden voor het eerst ook volledig zelfrijdende functies ingeschakeld.

Recente auto's van Tesla zijn voorzien van alle sensoren en systemen om zelfstandig te kunnen rijden. De software was er echter nog niet klaar voor, bovendien zijn volledig zelfrijdende auto's voor consumenten nog in geen enkel land legaal.

Deels zelfrijdend

Met de huidige software hebben auto's van Tesla al wel deels zelfrijdende functies. Het gaat daarbij om een geavanceerde vorm van cruisecontrol, waarbij de auto op de snelweg zelfstandig afstand kan houden tot zijn voorganger, en zelfs automatisch van rijbaan kan wisselen.

Hoewel de functie nadrukkelijk niet bedoeld is voor rijden zonder handen of aandacht op de weg, gaat dat soms toch fout. Tesla-chauffeurs behandelen de rijondersteuning als zelfrijdende functie, soms met dodelijke ongelukken tot gevolg.

Het is nog niet bekend welke zelfrijdende functies er worden toegevoegd met de nieuwe updates. Het zal niet direct gaan om een volledig systeem voor zelfstandige navigatie van A naar B, eerder om gevallen waarin de chauffeur het stuur tijdens het rijden mag loslaten.

Met de nieuwe update worden ook nog nieuwe veiligheidsfuncties toegevoegd. Zo wordt het systeem beter in het omgaan met samenvoegende rijbanen in de spits.