Apple zou werken aan een nieuwe hybride computer met touchscreen, mogelijk een MacBook met ARM-chips of een laptop met iOS.

De computer zou behoren tot "een nieuwe familie apparaten", en zou een afgeleide van iOS draaien. Dat meldt 9to5Mac dat al een aantal maanden onderzoek doet naar het apparaat.

Apple zou al enkele prototypes van het apparaat hebben laten maken door zijn Chinese fabrikant Pegatron. Mogelijk gaat het om de eerste MacBook met een ARM-chip.

In huidige Mac-computers worden chips van Intel gebruikt, maar Apple zou willen overstappen op chips met de ARM-architectuur. Dergelijke chips zitten al in iOS, en worden door Apple zelf ontwikkeld.

Meer controle

Door de chips ook in Macs te bouwen, zou Apple minder afhankelijk willen worden van externe chipmakers. Ook heeft het met eigen chipontwerpen meer controle over de samenwerking tussen hardware en software. Het huidige prototype van het vermeende nieuwe apparaat zou hetzelfde opstartsysteem gebruiken als Macs.

Tot nu toe heeft Apple de Mac strikt gescheiden gehouden van iOS, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows. Dat systeem werkt zowel op traditionele computers als op tablets.

Apple-CEO Tim Cook zei al meermaals dat iOS en macOS bewust gescheiden worden gehouden, om "de beste ervaring op beide platformen" te behouden.

Apple zou zijn nieuwe apparaat mogelijk al in 2020 op de markt willen brengen. Intern zou de nieuwe computer bekend staan als 'Star', mogelijk een verwijzing naar de Xerox Star. Dat was de eerste commerciële computer met een grafische interface en een muis.