Apple werkt samen met Volkswagen aan zelfrijdende busjes die bedoeld zijn om medewerkers van het techbedrijf te vervoeren.

Dat schrijft The New York Times op basis van ingewijden.

Het Apple-team dat aan zelfrijdende auto's werkt, zou op dit moment vrijwel volledig op de samenwerking met Volkswagen gefocust zijn. Het gaat om bestaande T6 Transporter-busjes die omgebouwd worden tot zelfrijdende wagens.

De busjes moeten werknemers van Apple tussen de verschillende gebouwen op de campus van Apple vervoeren. Het bedrijf zou sinds vorige zomer aan het programma werken, dat Palo Alto to Infinity Loop (PAIL) wordt genoemd.

Eerder deze maand werd bekend dat Apple 55 zelfrijdende auto's test in Californië. Daarbij moet wel altijd een bestuurder aanwezig zijn om in te kunnen grijpen.

Software

Apple heeft nooit veel prijsgegeven over zijn projecten rond zelfrijdende auto's. Directeur Tim Cook bevestigde een jaar geleden dat zijn bedrijf aan autonome systemen werkt. Destijds omschreef hij de technologie als "erg belangrijk". Volgens geruchten werkt Apple aan software die autofabrikanten in eigen auto's kunnen gebruiken.

Enkele jaren geleden zouden de plannen voor zelfrijdende auto's nog een stuk uitgebreider zijn. Apple probeerde samenwerkingen met BMW en Mercedes-Benz te sluiten, maar dat liep op niets uit.

Volgens The New York Times kwam dat doordat Apple controle over data en ontwerpen van potentiële partners eiste. Daaraan wilden automakers niet voldoen.