Uber heeft een nieuw prototype van zijn vliegende taxi onthuld. Het bedrijf wilde verticaal opstijgende vliegtuigen uiterlijk in 2023 inzetten om reizigers in de praktijk te vervoeren.

Uber presenteerde het nieuwe model dinsdagtijdens zijn Elevate-conferentie in Los Angeles. Het bedrijf wil in 2020 beginnen met praktijktests van zijn vliegende taxi in Los Angeles en luchthaven Dallas/Fort Worth.

Het nieuwe prototype is een verticaal opstijgend elektrisch vliegtuig, een zogenoemde eVTOL. Vier rotoren zorgen dat het vliegtuig zoals een helikopter verticaal kan opstijgen.

Een propeller op de staart van het vliegtuig zorgt vervolgens dat de taxi snelheid kan maken. De rotoren hebben elk maar twee in plaats van de gebruikelijke drie of vier rotorbladen. Wel bestaat elke rotor uit twee gestapelde rotoren, waardoor de taxi's volgens Uber stiller en energiezuiniger zijn dan helikopters.

Lage prijs

De taxi's zouden bovendien veilig kunnen landen als één van de rotoren kapot gaat. De voertuigen moeten gaan vliegen op een kruishoogte van tussen de 300 en 600 meter.

Uber ziet een toekomst voor zich waarbij de vliegende voertuigen passagiers ophalen op landingsplaatsen bovenop onder andere hoge gebouwen. Elk van die plaatsen moet volgen Uber een capaciteit van 200 starts en landingen per uur hebben.

Daarmee moet de capaciteit fors hoger worden dan die voor helikopters. Ook wil Uber de prijs van een vlucht omlaag krijgen, zodat meer mensen de taxi kunnen gebruiken. Uber mikt dezelfde prijs als voor een normale taxirit over dezelfde afstand.

Files oplossen

Uber wil met de vliegtuigen naar eigen zeggen files verminderen. Het bedrijf zegt jaarlijks tientallen miljoenen mis te lopen omdat Uber-chauffeurs vaststaan in druk verkeer.

De vliegende taxi's worden in eerste instantie bestuurd door mensen, maar uiteindelijk moeten de vliegende taxi's autonoom worden.

Onlangs presenteerde het bedrijf Kitty Hawk zijn vliegende auto Cora ook een verticaal opstijgend elektrisch vliegtuig. Kitty Hawk is opgericht door Google-oprichter en CEO van Alphabet Larry Page.