De Amerikaanse Vervoersveiligheidsraad heeft autofabrikant Tesla van het onderzoek naar een dodelijk ongeval, dat in maart plaatsvond, afgehaald.

Dat meldt Bloomberg op basis van een anonieme bron. Tesla had in eerste instantie bekend zich zelf te hebben teruggetrokken. Volgens de ingewijde verwijderde het National Transportation Safety Board (NTSB) de autofabrikant voor die verklaring al van het onderzoek.

Een bestuurder van een Tesla Model X kwam in maart in de Amerikaanse staat Californië om het leven nadat hij met zijn auto in semi-zelfrijdende stand tegen een betonnen wegafscheiding botste. Eind maart bracht Tesla een verklaring naar buiten waarin de autofabrikant zegt dat zijn Autopilot-modus niet de oorzaak van de crash was.

Volgens de NTSB komt de integriteit van het onderzoek mogelijk in gevaar met het naar buiten brengen van die verklaring. Tesla weerspreekt dat een conflict hierover de oorzaak van een gedwongen afscheiding is. Het bedrijf zegt er zelf voor gekozen te hebben om uit het onderzoek te stappen.

Hoewel Tesla geen formele onderzoekspartner is, blijft de autofabrikant de NTSB wel technisch ondersteunen.