Ruim een derde van de ouders (37 procent) zegt het handig te vinden om kinderen bezig te houden door hen achter een tablet, telefoon of televisie te zetten. Vier op de tien ouders voelen zich daar vervolgens schuldig over.

Dat blijkt uit een jaarlijks trendrapport van Mediawijzer.net (pdf) over het mediagebruik door kinderen van 0 tot 6 jaar.

Bijna de helft van de ouders (48 procent) ziet het zoet houden van kinderen met een scherm als een moment van rust voor zichzelf.

Kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar kijken gemiddeld anderhalf uur per dag naar een scherm. Het meeste mediagebruik vindt plaats rond het avondeten. Bijna een kwart van de ouders (23 procent) laat zijn kinderen vlak voor bedtijd nog media gebruiken.

Mediagebruik

In grote steden hebben kinderen relatief vaker media-apparaten op de slaapkamer. Eén op de zes kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar heeft een eigen televisie op de kamer.

In de meeste slaapkamers van kleine kinderen is vooral papieren media te vinden. Het gaat dan om boekjes (85 procent) en tijdschriften en strips (67 procent). Van media-apparaten komt een muziekspeler met 38 procent het meest voor.

Ouders zelf kijken buiten werktijd volgens het onderzoek ruim anderhalf uur naar tv en ruim een uur naar hun telefoon. Ze besteden gemiddeld bijna een uur per dag met hun laptop of pc.