Apple zou voor het eerst zijn eigen beeldschermen willen maken. In een geheime fabriek  zou het bedrijf werken aan schermen met de microled-techniek.

Dat meldt de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg op basis van ingewijden. Apple zou in een geheime fabriek vlakbij zijn hoofdkantoor op kleine oplage microled-schermen maken.

Door de hoge moeilijkheidsgraad zou Apple de pogingen eerder bijna hebben gestaakt, nu zou de ontwikkeling echter in een vergevorderd stadium zijn. In 2014 nam Apple de start-up LuxVue over, die toen al aan microled zou werken.

Met eigen microled-schermen zou Apple zich willen onderscheiden van de concurrentie. Tot nu toe koopt Apple net als zijn concurrenten beeldschermen voor zijn apparaten bij andere bedrijven. Zo zijn de oled-schermen van de iPhone X allemaal gemaakt door grote concurrent Samsung. In iPhones zijn door de jaren heen daarnaast schermen gebruikt van onder meer Sharp, LG Display en Japan Display.

Zelf ontwikkelen

Apple probeert echter al jaren steeds meer onderdelen van zijn iPhones zelf te maken. Zo ontwerpt Apple de chips van zijn iPhones en iPads sinds 2010 zelf, al wordt de fabricage wel aan andere bedrijven overgelaten.

Mogelijk zou Apple ook zijn zelfontworpen beeldschermen door externe partijen laten ontwikkelen, om zo risico's te verminderen. Zo zou Samsung nu een overschot aan oled-schermen hebben, dankzij vermeende tegenvallende verkopen van de iPhone X.

Microled-schermen hebben veel van dezelfde kenmerken als oled-schermen, maar zijn niet van organisch materiaal gemaakt. Daardoor hebben de schermen in potentie een nog hoger contrast en vollere kleuren, maar zijn feller, dunner en energiezuiniger dan oled. Bovendien zou microled geen last hebben van ingebrande beelden.

Apple zou zijn microled-schermen in eerste instantie op het kleinst mogelijke formaat willen introduceren, in zijn Apple Watch. Het slimme horloge van Apple gebruikt tot nu toe oled-schermen van LG. Apple's microled-schermen zouden beduidend feller zijn dan die oled-schermen.