De vliegende taxi van Google-oprichter Larry Page is onthuld. Het vliegtuigje heet Cora, en het kan verticaal opstijgen.

Cora is gemaakt door het bedrijf Kitty Hawk, dat wordt gefinancierd door Google-oprichter Larry Page.

Het vliegtuigje is volledig elektrisch en kan dankzij 12 rotoren verticaal opstijgen. Omdat de opwaartse kracht verdeeld wordt, zou Cora daarbij veel minder herrie maken dan een helikopter.

Vliegende taxi 'Cora' kan verticaal opstijgen
74
Vliegende taxi 'Cora' kan verticaal opstijgen

100 kilometer bereik

Eenmaal in de lucht wordt de propeller van het vliegtuig ingeschakeld, en kan Cora een voorwaartse snelheid van zo'n 180 kilometer per uur behalen.

Het bereik van het vliegtuig is 100 kilometer op één lading. Cora vliegt op een hoogte tussen de 150 meter en 1 kilometer.

Dankzij drie onafhankelijke boordcomputers kan het vliegtuigje zichzelf besturen. Als één computer uitvalt, kan een andere het overnemen. Mocht alles uitvallen, is er aan automatische parachute aanwezig.

Cora biedt plaats aan twee passagiers en kan dankzij zijn spanwijdte van 11 meter straks ook in de stad makkelijk landen.

Tests

Kitty Hawk gaat Cora  eerste instantie testen in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf mag de taxi daar in de praktijk gaan uitproberen, meldt  Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dinsdag. Het is nog niet bekend wanneer passagiers in de taxi kunnen stappen.

Kitty Hawk werkt daarnaast aan een eenpersoons vliegtuigje, de Flyer. Daarvan werd in 2017 al een prototype getoond. Dat zag er nog uit als een uit de kluiten gewassen drone, waar de bestuurder bovenop zat.

Kitty Hawk staat onder leiding van Sebastian Thrun, voormalig hoofd van Google X, de divisie die onder meer de zelfrijdende auto's van Google heeft ontwikkeld. Kitty Hawk staat echter geheel los van Google en zijn moederbedrijf Alphabet.