SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, verwacht dat het begin volgend jaar zijn Mars-raket kan gaan testen.

Musk laat zondag op de conferentie SXSW in Austin weten dat de eerste raket die mensen naar Mars moet kunnen brengen momenteel gebouwd wordt: "We vorderen gestaag."

Een deel van de raket moet begin 2019 gereed zijn voor eerste testvluchten. "Ik denk dat we zeer korte vluchten ergens in de eerste helft van volgend jaar moeten kunnen uitvoeren."

Tijdens deze eerste vluchten is nog niemand in het ruimteschip aanwezig, maar uiteindelijk moet dit onderdeel wel mensen naar Mars brengen. Tijdens de eerste testvluchten vliegt de raket nog niet naar Mars.

Eerder voorspelde Musk dat in 2022 voor het eerst een vlucht naar Mars moet plaatsvinden. Op die datum ging de SpaceX-oprichter zondag niet verder in.

Kosten

Hoeveel het gaat kosten om naar Mars te reizen is nog niet bekend, maar volgens Musk moet een vlucht minder gaan kosten dan een vlucht met de Falcon 1, de eerste raket van de Falcon-reeks. Die vlucht kostte tussen de 5 en 6 miljoen dollar. 

De raket heeft de codenaam BFR en is groter dan de Falcon Heavy-raket die in februari succesvol gelanceerd werd. De Falcon Heavy is wereldwijd de krachtigste operationele raket van dit moment.