De HomePod kon in een test ruim de helft van de gestelde vragen beantwoorden. Dat leverde een mindere score op dan luidsprekers van de belangrijkste concurrenten.

Dat blijkt uit onderzoek van durfkapitalist Loup Ventures.

Voor de test werden drie HomePods gebruikt. De onderzoekers stelden 782 vragen, de speaker begreep ze bijna allemaal (99,4 procent). Vervolgens gaf het apparaat in 52,3 procent van de gevallen het goede antwoord.

Vergeleken met recente proeven van Loup Ventures met andere speakers gaf spraakassistent Siri van Apple de minste goede antwoorden. Google Home wist 81 procent van de vragen goed te beantwoorden, Alexa van Amazon 64 procent en Microsofts Cortana kwam uit op 57 procent.

Concurrentie

De HomePod ondersteunt nog geen breed scala aan vragen. Zo zijn categorieën als navigatie, agenda, email en bellen niet beschikbaar in de speaker. De concurrerende luidsprekers kunnen daar beter mee overweg. 

Volgens Loup Ventures komt de HomePod waarschijnlijk beter uit de test als Apple dat soort vragen gaat ondersteunen. Zonder deze opdrachten zou de luidspreker 67 procent van de vragen juist beantwoorden.

Verwachting

De durfkapitalist verwacht dat Apple 7 miljoen speakers verkoopt in 2018. Daarmee zou het bedrijf 12 procent van de wereldwijde slimme speaker-markt in handen krijgen.

De HomePod is inmiddels in de eerste landen te koop, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is niet bekend wanneer de speaker in Nederland beschikbaar komt.