Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Ajax gaan een technologische samenwerking op het gebied van netwerk en opslag aan. Dat moet onder meer slimme trainingen ten goede komen.

Dat maakt HPE vrijdag bekend. De samenwerking werd zondag voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen NAC bezegeld en heeft een looptijd van vijfenhalf jaar.

De bedrijven werken samen op het gebied van netwerk- en opslag-oplossingen. Als gevolg moet verzamelde data van spelers tijdens trainingen sneller verwerkt kunnen worden.

Tijdens trainingen krijgen Ajax-spelers hesjes met transponders die in verbinding staan met het veld. Daardoor kunnen ze onder andere afstanden, startsnelheid en de positie op het veld meten. Dat analyseren wordt gedaan door het bedrijf Inmotio.

Kunstmatige intelligentie kan volgens beide partijen eveneens worden toegevoegd. Dat levert naar verwachting ook nieuwe inzichten op.

De verzamelde data wordt gecombineerd met videobeelden en inzichtelijk gemaakt via een dashboard op de telefoon of laptop van de technische staf. Dit wordt vervolgens gebruikt om het maximale trainingsresultaat te behalen, terwijl de kans op blessures zo klein mogelijk gehouden blijft.