Waymo heeft Uber van valsspelen beschuldigd in de concurrentiestrijd om het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. De rechtszaak tussen de twee techgiganten is maandag van start gegaan.

Dat deed Waymo bij monde van advocaat Charles Verhoeven, die het zusterbedrijf van Google verdedigt in de rechtszaak tegen Uber, meldt Reuters.

In zijn openingspleidooi zei Verhoeven dat technologie van Waymo heeft gestolen om "de race" om de zelfrijdende auto "koste wat kost" te winnen. "We voeren deze zaak omdat Uber valsspeelt", aldus de advocaat. 

Aanklacht

In de aanklacht staat dat Uber onrechtmatig de technologie gebruikt die Waymo voor zelfrijdende auto's heeft ontwikkeld. 

Een oud-medewerker van Waymo, Anthony Levandowski, downloadde kort voor zijn vertrek ruim 14.000 bestanden die betrekking hadden tot zelfrijdende auto's.

Daarna richtte hij een startup op die enkele maanden later door Uber werd overgenomen, waar hij hoofd werd van de afdeling voor zelfrijdende auto's. Levandowski werd vorig jaar door Uber ontslagen toen hij weigerde mee te werken aan de rechtszaak.

Pleidooi Uber

Volgens de advocaat van Uber, Bill Carmody, stelt dat die gestolen informatie nooit in handen van Uber is geweest en ook niet gebruikt is bij de ontwikkeling van Ubers zelfrijdende auto's.

Ubers advocaat zei tegenover de jury dat Waymo onterecht een beeld schetst waarin Levendowski en Uber samenzweerden. "Maar zoals de meeste samenzweringstheorieën klopt het gewoonweg niet zodra je naar het hele verhaal kijkt", aldus Carmody.

De rechtszaak tussen Uber en Waymo duurt naar verwachting zo'n twee weken. De lijst met mogelijke getuigen bestaat uit 99 personen, waaronder zowel de directeur van Waymo, Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin en Uber-oprichter Travis Kalanick.