Microsoft gaat de zuinige editie van zijn besturingssysteem, Windows 10 S, niet meer aanbieden als losstaande versie. In plaats daarvan wordt het beperkte besturingssysteem geïntegreerd als keuzemogelijkheid in Windows 10.

Dat meldt Microsoft-kenner Paul Thurrott op zijn blog.

Microsoft onthulde Windows 10 S in mei 2017 als een zuinigere en snellere versie van zijn normale besturingssysteem. Via 10 S kunnen alleen apps uit de officiële Microsoft Store gedownload worden, wat het platform ook veiliger moet maken.

Dat leverde voor gebruikers ook beperkingen op, omdat niet alle apps in de Microsoft Store te vinden waren. Gebruikers die software wilden downloaden die niet in de Store te vinden is, moeten daarvoor hun besturingssysteem upgraden.

In september 2017 maakte Microsoft bekend dat gebruikers van het beperkte besturingssysteem tot maart 2018 gratis kunnen overstappen naar Windows 10 Pro. In eerste instantie kon dat tot 1 januari.

Toekomst

Hoe de toekomst van 10 S er precies uitziet, is niet bekend. De integratie van Windows 10 S met Windows 10 zou volgens Thurrott gepland staan voor de Windows-update met de naam Redstone 4. Deze update staat gepland voor begin 2018.

Met de verandering van een geïntegreerde S-versie in Windows krijgt het beperkte besturingssysteem volgens Thurrott ook de mogelijkheid antivirus- en beveiligingsapps te installeren.

Wat dat precies inhoudt is onbekend, aangezien Microsoft zijn S-versie juist profileerde als veilig alternatief dat deze apps niet nodig zouden hebben.