Nederland is goed voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's. Dat komt door gunstige infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesorganisatie KPMG dat onder twintig landen wereldwijd is uitgevoerd.

Van die twintig landen staat Nederland op de eerste plek. KPMG wijst onder meer naar het goed onderhouden wegennetwerk. Daarnaast biedt Nederland relatief veel locaties voor onderzoek en ontwikkeling en is er een uitgebreid netwerk van laadpalen voor elektrische auto's.

Ook wordt het Nederlandse overheidsbeleid rond het testen van dit soort zelfrijdende technologieën geprezen. Zo wordt de wet aangehaald van februari vorig jaar, waarmee het testen van autonoom rijden op de openbare weg is toegestaan.

Acceptatie

Rond de acceptatie van zelfrijdende auto's in Nederland is ruimte voor verbetering. Nederlanders blijken de technologie minder te omarmen dan mensen uit veel andere landen. Als mogelijke uitleg hiervan noemt KPMG dat inwoners waarschijnlijk tevreden genoeg zijn met de huidige vorm van transport.

Verder moeten auto's beter communiceren met andere weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers. Volgens KPMG is dit een "flinke uitdaging" waarbij kansen liggen voor autofabrikanten.

Op de ranglijst van meest geschikte landen voor autonoom rijden, staat Singapore na Nederland op de tweede plek, gevolgd door de Verenigde Staten, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In de top 10 wordt verder alleen Duitsland nog genoemd als Europees land.