Autofabrikant Toyota werkt aan zelfrijdende busjes die ook als winkels en kantoren gebruikt kunnen worden.

De busjes werden gepresenteerd op de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Via het e-Palette-platform kunnen bedrijven in de toekomst de bussen inhuren en naar eigen smaak inrichten.

Bedrijven kunnen de Toyota-bussen inrichten als bijvoorbeeld schoenenwinkels die naar klanten rijden. Hierdoor is het bij webwinkels mogelijk om ter plekke schoenen te passen, waarna ze in de bus worden afgerekend.

De e-Palette-busjes kunnen ook als rijdende kantoren worden ingezet, met bureaus voor meerdere reizigers. Een bezorgdienst kan met de bussen pakketjes afleveren, waarbij de klant met gezichtsherkenning wordt geïdentificeerd.

2020

Op het moment werkt Toyota samen met Amazon, DiDi, Pizza Hut, Uber en Mazda om het platform achter de zelfrijdende bussen te bouwen. Concurrerende technologiebedrijven kunnen ook hun eigen software voor zelfrijdende voertuigen aan de auto's toevoegen.

Toyota wil in 2020 de eerste e-Palettes de weg op sturen tijdens de Olympische Spelen. Het is niet bekend wanneer het busjesplatform wereldwijd wordt uitgerold.

Wil jij een kijkje achter de schermen vanaf CES, de grootste gadgetbeurs ter wereld? Onze verslaggevers Jeroen en Bas houden je vanuit Las Vegas tussen 7 en 12 januari op de hoogte via Whatsapp. Voeg 0613020560 toe aan je adresboek en app CES AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar zal vanzelf updates ontvangen!