Samsung heeft zijn eerste microled-tv onthuld, een concurrerende technologie voor oled die ook grote, zeer heldere schermen met een hoog contrast mogelijk maakt.

De microled-tv van Samsung heet 'The Wall' en werd tijdens technologiebeurs CES gepresenteerd.

Het scherm was bij de presentatie 146 inch groot, maar is volgens Samsung volledig modulair. De tv kan volgens het bedrijf 'transformeren' naar elk formaat, bijvoorbeeld om een volledige muur te kunnen beslaan.

Samsung zegt ook dat zijn microled-tv's straks kunnen 'meegroeien' als ze in een grotere kamer worden geplaatst, "ongeacht formaat, vorm en resolutie". Hoe dat precies werkt, houdt het bedrijf nog geheim.

Microled vs. oled

De 146 inch tv heeft een microled-scherm. Microled is een vrij nieuwe technologie die op veel vlakken lijkt op oled, met als groot verschil dat oled organisch materiaal gebruikt en microled niet. Daardoor zou microled in potentie een hogere levensduur en groter licht- en kleurbereik hebben.

Zowel oled als microled hebben geen backlight nodig, maar de pixels zenden allemaal hun eigen licht en kleuren uit. Zwart wordt bereikt door individuele pixels helemaal uit te zetten, waardoor diepe zwarttinten, een hoog contrast en zeer volle kleuren worden bereikt.

Rivaal LG

Samsung besloot in 2014 om geen oled-tv's voor consumenten te ontwikkelen. Vorig jaar presenteerde het tijdens CES zijn nieuwe qled-lijn, tv's met een lcd-scherm die waren verrijkt met minuscule kristallen om de kleurweergave te verbeteren.

Op technisch vlak bleef die technologie achter op oled, waardoor grote Samsung-rivaal LG momenteel de enige maker van oled-tv's is. Oled-schermen van bedrijven als Panasonic en Sony worden ook door LG ontwikkeld.

Het is niet bekend wanneer Samsung de eerste microled-tv op de markt brengt.

Wil jij een kijkje achter de schermen vanaf CES, de grootste gadgetbeurs ter wereld? Onze verslaggevers Jeroen en Bas houden je vanuit Las Vegas tussen 7 en 12 januari op de hoogte via Whatsapp. Voeg 0613020560 toe aan je adresboek en app CES AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar zal vanzelf updates ontvangen!