Alphabet overweegt zijn dochterbedrijf Nest samen te voegen met de hardware-afdeling van Google.

Dat meldt de Wall Street Journal donderdag.

Twee jaar geleden werden Nest en Google juist aparte dochterbedrijven gemaakt onder het nieuwe conglomeraat Alphabet. De bedoeling was dat Nest op eigen benen zou staan, net als voormallige Google-afdelingen die onderzoek doen naar medische innovaties en zelfrijdende auto's.

Door Nest een onderdeel van Google te maken, zouden de diensten van de zoekgigant beter geïntegreerd kunnen worden in de gadgets van Nest. Het bedrijf maakt onder meer slimme thermostaten, beveiligingscamera's en deurbellen.

Concurrentie

Nest heeft zo'n duizend medewerkers. Volgens voormalige personeelsleden die met de Wall Street Journal spraken bestond er binnen het bedrijf al veel onbegrip over de splitsing met Google.

Hoeveel omzet Nest precies draait is niet bekend. Het bedrijf heeft te maken met steeds sterkere concurrentie op de markt voor smart home-gadgets, onder meer van Amazon en tal van kleinere bedrijven.

Google is in de laatste jaren zelf steeds actiever hardware gaan maken, waaronder Pixel-smartphones, Chromebook-laptops en de slimme Home-speaker. Om de smartphonedivisie te versterken werd voor ruim 1 miljard dollar een deel van HTC overgenomen.