Tesla's elektrische vrachtwagen Semi is volgens het bedrijf straks waarschijnlijk te koop vanaf 150.000 dollar, flink lager dan experts hadden verwacht.

Tesla presenteerde zijn elektrische vrachtwagen een week geleden, naast nieuwe elektrische sportwagen Roadster. Prijzen werden toen echter niet bekend gemaakt.

Nu spreekt Tesla op zijn site van een verwachte startprijs van 150.000 dollar voor het basismodel, met een bereik van 480 kilometer. Het model met een bereik van 800 kilometer gaat 180.000 dollar kosten.

Experts hadden op fors hogere prijzen gerekend. Zo meldde Axios "experts schatten dat de Semi 300.000 dollar zou kunnen kosten". MIT Technology Review sprak zelfs van 400.000 dollar voor een vrachtwagen met een dergelijke actieradius.

Zo ziet de vrachtwagen van Tesla eruit
46
Zo ziet de vrachtwagen van Tesla eruit

Ambitieuze beloften

Hoewel zijn Semi duurder is dan een dieselvrachtwagen, schat Tesla dat zijn elektrische wagen over zijn levensduur 200.000 dollar bespaart op brandstof- en onderhoudskosten.

Toch gaat het nog om schattingen, de elektrische vrachtwagen verschijnt pas in 2019. Bovendien heeft Tesla een reputatie als het gaat om het maken van ambitieuze beloften.

Zo werd de levering van de Tesla Model 3 door productieproblemen vertraagd. Ook bij andere modellen had het bedrijf problemen, maar met de lager geprijsde Model 3 wilde Tesla toegang krijgen tot de bredere automarkt, en is een hoge productie cruciaal.

De tegenvallende productie zorgde in het derde kwartaal van dit jaar voor het grootse kwartaalverlies dat Tesla tot nu toe heeft gehad.