Autofabrikant Volvo gaat in de komende jaren maximaal 24.000 zelfrijdende auto's leveren aan taxi-app Uber.

Tussen 2019 en 2021 zullen "tienduizenden" exemplaren van de XC90-SUV worden verkocht aan Uber, meldt Volvo maandag in een verklaring.

Maximaal wordt een vloot van 24.000 auto's afgeleverd. Volgens een bron van de Wall Street Journal heeft de deal een waarde van ruim 1 miljard dollar. De Volvo's worden afgeleverd met verschillende technologieën die nodig zijn om auto's zelfrijdend te maken. Uber kan hier echter ook nog zijn eigen systemen aan toevoegen.

Volgens Jeff Miller, hoofd autosamenwerkingen van Uber, betreffen de wijzigingen extra sensoren, een aangepast remsysteem en een andere stuurinrichting. "Deze nieuwe overeenkomst brengt ons verder in de richting van massaal geproduceerde zelfrijdende auto's", zegt Miller.

De vloot Zweedse auto's is vooralsnog alleen bestemd voor de Amerikaanse markt. Zowel Volvo als Uber zullen de autonome "basisauto's" gaan gebruiken, zo stelt Volvo. 

Vorig jaar kondigden Uber en Volvo voor het eerst aan dat zij zouden samenwerken aan robotauto's. Toen sloten de bedrijven een overeenkomst van 300 miljoen dollar voor de levering van 100 exemplaren van de XC90 voor Uber’s vloot van zogenaamde robottaxi’s in de Amerikaanse stad Pittsburgh. 

Volvo benadrukt dat het ook zelf blijft werken aan de ontwikkeling van autonome auto's. Het bedrijf wil in 2021 de eerste volledig zelfrijdende auto op de markt brengen.