Google heeft de internetballonnen van Project Loon richting Puerto Rico gestuurd om de zwaarst getroffen delen van het land van mobiel internet te voorzien.

Dat meldt Alistair Westgarth, hoofd van het project, in een blog.

Google werkt hiervoor samen met AT&T en acht Puerto Ricaanse telecomproviders, die hun frequenties beschikbaar stellen. De internetballonnen werken zo als vliegende telefoonmasten. 

Hiermee hoopt het bedrijf delen van Puerto Rico weer beperkte toegang tot telecommunicatie te kunnen geven, bijvoorbeeld om sms-berichten te versturen of noodzakelijke informatie op internet op te zoeken. Door orkaan Maria werd vier weken geleden een groot deel van de infrastructuur verwoest in Puerto Rico. Ook zit tachtig procent van het eiland nog zonder elektriciteit. 

Verwoesting Puertuo Rico

Luchtbeelden tonen verwoestingen in Puerto Rico
124
Luchtbeelden tonen verwoestingen in Puerto Rico

Volgens Google gaat het nog steeds om een test en is niet zeker hoe goed het mobiele netwerk gaat werken. Een risico is dat de ballonnen niet op de gewenste positie blijven hangen. Google kan ze niet direct besturen, de ballonnen kunnen enkel naar een hogere of lagere luchtstroom te worden gebracht. Dat gebeurt via een zelflerend algoritme.