Amerikaanse wetenschappers hebben een flexibel materiaal ontwikkeld dat robots beter moet laten 'voelen'. Het materiaal werkt net als de menselijke huid.

Onderzoekers van de University of Washington en UCLA ontwikkelden de robothuid omdat het voor robots nog erg moeilijk is om objecten vast te pakken en te voelen hoeveel kracht ze moeten zetten.

Het flexibele materiaal kan over alle onderdelen van een robot worden gespannen, bijvoorbeeld om een 'vinger'. Net als mensenvingers kan de robot vervolgens vibraties en andere krachten voelen als het materiaal over een ander object veegt. Dat maakt het makkelijker om objecten vast te pakken.

"Momenteel vertrouwen robots en handprotheses echt op visuele aanwijzingen, zoals: 'Kan ik mijn hand om dit object heen zien' of 'raakt hij deze draad aan'", zegt onderzoeker Jonathan Posner. "Maar dat is natuurlijk incomplete informatie."

Metaal

Door het nieuwe materiaal kan een robot onder meer voelen of een object door zijn handen glipt. Volgens de onderzoekers was dat met andere nephuiden nog niet mogelijk.

Het materiaal is gemaakt van siliconenrubber met daarin piepkleine kanaaltjes die zijn gevuld met geleidend metaal. De vervorming van die kanaaltjes, met een half zo kleine doorsnee als een mensenhaar, verandert de hoeveelheid stroom die door het metaal kan stromen. Zo kan de robot 'voelen'.

De wetenschappers zeggen te zijn geïnspireerd door de manier waarop de menselijke huid zich om een vingernagel heen vervormt als een vinger over een tafelblad wordt gehaald.