Verschillende gps-horloges voor kinderen kunnen door slechte beveiliging makkelijk gevolgd en afgeluisterd worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet, meldt de Consumentenbond woensdag.

Het gaat om gps-horloges die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. De horloges sturen de locatie van kinderen steeds door naar de ouders, ook kan met sommige modellen worden gebeld.

De Noorse consumentenbond ontdekte dat de gegevens van verschillende onderzochte horloges onversleuteld verstuurd worden. Daardoor zijn die ongemerkt te onderscheppen, en kunnen vreemden de locatie van kinderen achterhalen.

Bovendien zou toegang tot de horloges ook makkelijk te verkrijgen zijn. Er zou dan met kinderen gecommuniceerd kunnen worden, ook zouden microfoon en eventuele camera kunnen worden afgetapt.

Locatie veranderen

Door de slechte beveiliging is het volgens de onderzoekers zelfs mogelijk om de echte gps-locatie van de horloges te veranderen, zodat de ouders een hele andere locatie te zien krijgen of juist niet in de gaten hebben dat hun kind ergens anders is.

Ook de SOS-functie, waarmee kinderen hun ouders snel kunnen bellen, kan worden aangepast. Het nummer kan worden veranderd, of de functie kan volledig worden uitgeschakeld.

Van de vier gps horloges die de Noorse consumentenbondonderzocht, zijn de Gator 2 en modellen die met de app SeTracker werken, verkrijgbaar via Nederlandse webwinkels.

Webwinkels

De Consumentenbond raadt af om deze producten te kopen. Grote webwinkels die de horloges verkopen, zijn over de resultaten geïnformeerd en gevraagd om de Gator 2 en de modellen met de SeTracker uit de schappen te halen. Bol.com zou de verkoop van de horloges hebben gestaakt.