SpaceX hoopt raketten te gebruiken om mensen op aarde te vervoeren. Een wereldreis zou dan weinig tijd in beslag nemen.

Dat vertelde SpaceX-CEO Elon Musk vrijdag tijdens een presentatie op het International Astronautical Congress.

Volgens Musk is het met een raketreis mogelijk om lange afstanden op aarde af te leggen in een half uur. Het zou hierdoor mogelijk zijn om naar "alle plekken ter wereld binnen een uur af te reizen."

SpaceX zou zijn geplande 'big falcon rocket' (BFR) willen gebruiken voor de wereldreizen. De raket zou in een baan om de aarde worden geschoten, waarna hij landt op een drijvend platform vlakbij een grote stad.

Het ruimtebedrijf experimenteert al langer met herbruikbare raketten, die na een vlucht geland kunnen worden. Dit moet de kosten van een raket significant verlagen.

Zo moeten SpaceX-raketten wereldreizen maken
112
Zo moeten SpaceX-raketten wereldreizen maken

Interesse

Het is onduidelijk of en wanneer de raketten ook echt ingezet zullen worden voor wereldreizen. Musk heeft zijn interesse uitgesproken, maar er lijken nog geen concrete afspraken te zijn gemaakt om het raketnetwerk op aarde aan te leggen.

Musk zei ook niet wat zo'n reis per passagier zou kosten en wat de impact op het milieu zou zijn.

De BFR is op het moment nog geen realiteit. Volgens Musk zal SpaceX in de komende zes tot negen maanden beginnen aan de bouw van zo'n grote raket. In 2022 hoopt SpaceX de eerste van deze raketten naar Mars te sturen.

Hyperloop

Musk stelde al eerder een nieuw vervoersmiddel voor wereldreizen voor. De topman presenteerde in 2013 de Hyperloop, een capsule die door een vacuümbuis wordt geschoten.

De SpaceX-baas gaf andere bedrijven de gelegenheid om een Hyperloop te maken. Op het moment werken meerdere partijen aan de snelle vacuümtrein, waaronder Hyperloop One en het Nederlandse HARDT.