Samsung heeft een nieuwe versie van zijn Gear-smartwatch gepresenteerd. De Gear Sport is voor het eerst waterdicht, zodat er ook mee gezwommen kan worden.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend op techbeurs IFA in Berlijn.

Net als eerdere Gear-horloges heeft de Sport een rond scherm van 1,2 inch en wordt hij bediend via een draaibare ring om het display. Het apparaat richt zich qua functies vooral op mensen die hun activiteiten en gezondheid in de gaten willen houden.

Voor zwemmers bevat de Gear Sport een app van zwemkledingmaker Speedo. Daarmee is te zien hoe ver is gezwommen en met welke zwemslag. 

Verder belooft Samsung dat de Gear Sport een nog nauwkeurigere harslagmeter heeft. Ook worden activiteiten als wandelen, hardlopen en fietsen nu automatisch herkend.

Fitnesstracker

De Gear Sport verschijnt eind oktober voor 350 euro. Met die prijs gaat de Gear Sport rechtstreeks de concurrentie aan de Apple Watch. Ook de nieuwste versie van dat apparaat, met een prijs van ruim 400 euro, is waterbestendig.

Samsung brengt op 15 september de Gear Fit 2 Pro uit, een waterdichte fitnesstracker die een beperkter aantal functies heeft. Op de Fit 2 Pro kunnen geen apps worden geïnstalleerd, maar de armband bevat wel een gps-chip en kan net als de Sport activiteiten bijhouden. De Fit 2 Pro krijgt een prijs van 230 euro.

Draadloze oordopjes

Samsung heeft ook een vernieuwde versie van zijn draadloze IconX-oordoppen uitgebracht. De grootste vernieuwingen zijn de toevoeging van digitale assistent Bixby een sterk verbeterde accuduur.

Waar de vorige IconX genoeg batterijduur hadden voor 1,5 uur muziek streamen vanaf een smartphone, houdt de nieuwe versie dat vijf uur vol. Bij luisteren vanaf de 4GB interne opslagruimte, houdt de batterij het 7 uur vol. Het bijgeleverde laaddoosje kan de oordopjes onderweg éénmaal opnieuw opladen. De nieuw IconX-oordopjes verschijnen in oktober of november in zwart, grijs en roze voor 229,99 euro.