Intel is van plan om later dit jaar zelfrijdende auto's te produceren. Uiteindelijk moeten er ruim honderd getest gaan worden.

Dat heeft Intel bekendgemaakt op zijn website. De honderd auto's worden gelabeld als 'Level 4', wat betekent dat ze de meeste handelingen volledig zelfstandig uitvoeren. De zelfrijdende auto's staan gepland voor proefritten in de Verenigde Staten, Israël en Europa.

Intel nam dit jaar de Israëlische sensormaker Mobileye over voor 15,3 miljard dollar. Dat bedrijf specialiseert zich in camera's en sensoren voor zelfrijdende auto's. De testwagens moeten het zelfrijdende softwaresysteem van Intel en Mobileye gaan presenteren. Voor de proef worden meerdere automerken en -types gebruikt, om aan te tonen dat de software voor verschillende voertuigen bruikbaar is.

Testauto's

Begin 2017 kondigden Intel en Mobileye al een samenwerking aan, waarbij ze binnen een jaar veertig zelfrijdende testauto's de weg op wilden sturen. Daarvoor werd samengewerkt met autofabrikant BMW. Het is onduidelijk hoe dit project verder verloopt.

Het systeem dat Intel ontwikkelt, heeft camera's, kan beelden verwerken en biedt technologie voor landkaarten. Daarnaast kan de software bepalen hoe het moet reageren op wegsituaties, andere auto's en voetgangers.

Intel is niet de enige die zelfrijdende auto's test. Ook Google, Waymo en Uber werken aan autonome vervoersmiddelen.