Onderzoekers van IBM en Sony hebben een record verbroken door meer data dan ooit tevoren op een stukje magneetband op te slaan.

De onderzoekers wisten 201 gigabits per vierkante inch op te slaan, maakt IBM woensdag bekend. Daarmee is de opslagdichtheid twintig keer hoger dan bij commercieel verkrijgbare producten.

Tien jaar geleden lag de maximale opslagdichtheid nog zo'n dertig keer lager dan met de nieuwe techniek. In 2014 braken IBM-onderzoekers nog hun eigen record door zo'n 86 gigabits per vierkante inch op te slaan.

Door de innovatie moet het binnenkort mogelijk worden om 330 terabyte (330.000 gigabyte) op te slaan op een cartridge ter grootte van een handpalm.

Magneetbanden werden al voor het moderne computertijdperk uitgevonden, en worden inmiddels niet meer in consumentenproducten gebruikt. Maar voor grootschalige dataopslag, bijvoorbeeld in videoarchieven, worden soms nog wel magneetbanden gebruikt. Ook als back-up voor cloudopslag kunnen ze een oplossing vormen.

IBM denkt dat magneetopslag ook in de komende tien jaar steeds beter zal blijven worden. Elke twee jaar moet de opslagdichtheid kunnen verdubbelen, zegt onderzoeker Mark Lantz.