Facebook zou werken aan zowel een apparaat speciaal bedoeld voor videochats, als aan een slimme speaker met spraakassistent.

Dat zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

Het videochat-apparaat zou een touchscreen van zo'n 13 tot 15 inch hebben, en een slimme camera met groothoeklens. Kunstmatige intelligentie zou ervoor zorgen dat het lijkt alsof gebruikers van het apparaat bij elkaar in de ruimte zijn.

De camera zou de kamer bijvoorbeeld afspeuren naar gezichten, en daar zelf op inzoomen en ze volgen. Facebook zou ook een 360-gradencamera hebben overwogen, maar dat op de lange baan hebben geschoven.

Een testversie van het apparaat staat volgens de anonieme ingewijden op een dunne, verticale poot. Facebook zou overwegen om het apparaat op Android te laten draaien, in plaats van zijn eigen besturingssysteem te maken.

Facebook zou van plan zijn om het videochat-apparaat in het voorjaar van 2018 te presenteren, tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie F8.

Slimme speaker

Volgens de ingewijden presenteert Facebook dan ook een slimme speaker. In tegenstelling tot eerdere geruchten lijken de slimme speaker en het videochat-apparaat van Facebook dus niet één apparaat maar twee verschillende apparaten.

De slimme speaker van Facebook zou net als modellen van concurrenten als Google en Amazon vooral via spraakopdrachten werken. Facebook zou daarvoor een eigen spraakassistent inzetten. Ook het videochat-apparaat zou die assistent krijgen.

De twee apparaten zouden de eerste gadgets zijn die voortkomen uit Facebook-lab Building 8. Dat experimentele team werd in 2016 opgericht om meer eigen hardware voor Facebook te ontwikkelen.

Momenteel is de enige hardware die Facebook zelf uitbrengt VR-bril Rift van Oculus. Dat bedrijf heeft Facebook echter inclusief technologie overgenomen.