Reizigers naar de Verenigde Staten mogen laptops die zichtbaar open zijn geweest - bijvoorbeeld doordat er schroefjes ontbreken - niet meer meenemen in de handbagage.

Dat zeggen KLM en Schiphol vrijdag tegenover Tweakers. De nieuwe regel geldt voor alle apparaten groter dan een smartphone en is vorige week ingegaan.

Hebben beveiligingsmedewerkers bij de veiligheidscontrole het vermoeden dat het apparaat open is geweest op een manier die bij normaal gebruik niet kan, dan wordt dit doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappij. "Die mag bepalen wat er gaat gebeuren", aldus Hans van Kastel, een woordvoerder van Schiphol, tegenover Tweakers.

Er zijn al enkele incidenten geweest waarbij passagiers bij de slurf van het vliegtuig werden tegengehouden. Ze mochten het vliegtuig niet boarden vanwege een beschadiging of een missend schroefje op elektronica. Details over de regels werden echter niet gecommuniceerd naar klanten. Passagiers kregen daardoor onverwacht met de strenge handhaving te maken.

TSA

De regel wordt waarschijnlijk voorgeschreven door de Amerikaanse Transport Security Agency. Het zou de concrete uitwerking zijn van de maatregelen die de TSA eind juni aankondigde. Er waren aanwijzingen dat terroristen laptops met bommen langs de douane probeerden te krijgen.

De laptops mogen nog wel mee in de ruimbagage. Volgens sommige experts is het een slecht idee om laptops daar te vervoeren, omdat ontploffende accu's branden kunnen veroorzaken die het cabinepersoneel niet meer kan blussen.