Ruimtevaartbedrijf SpaceX hoopt het eerste gedeelte van zijn Falcon 9-raketten volgend jaar binnen een dag na lancering weer te kunnen gebruiken.

Dat zegt SpaceX-CEO Elon Musk woensdag tijdens de International Space Station Research and Development-conferentie in Washington, schrijft TechCrunch.

SpaceX wil de raketten die na lancering terugkeren naar de aarde sneller opnieuw gebruiken. Musk zegt dat er een 'technisch plan' klaarligt om dat in 2018 te kunnen bewerkstelligen. Het ruimtevaartbedrijf heeft al enkele gebruikte raketten opnieuw laten opstijgen en landen, maar daartussen zat steeds een langere pauze.

Het sneller geschikt maken van raketten voor een nieuwe lancering, is volgens Musk belangrijk om bijvoorbeeld Mars-missies rendabel te maken. Het is een stuk goedkoper dan steeds nieuwe raketten te gebruiken.

Falcon Heavy

Musk sprak zorgen uit over de Falcon Heavy, wat de krachtigste raket ter wereld moet worden, aangedreven door drie Falcon 9-kernen. "Er bestaat een reële kans dat de lancering mislukt", zegt hij. "Hopelijk raakt hij ver genoeg van de lanceerplatform, zodat hij niet te veel schade doet. Dat zou ik al een overwinning noemen." 

De SpaceX-CEO zegt dat er veel dingen zijn die je niet op de grond kunt testen. Musk noemt het bouwen van de Falcon Heavy 'veel lastiger' dan aanvankelijk gedacht. De raket moet uiteindelijk naar Mars vliegen. Wanneer de Heavy zijn eerste vlucht maakt, is niet bekend.