Google brengt een nieuwe versie van zijn slimme bril Glass uit. Dit keer wordt het apparaat niet gericht op consumenten, maar op bedrijven.

Dat heeft X, een zusterbedrijf van Google dat onderzoeksprojecten uitvoert, dinsdag aangekondigd.

Er gingen al lange tijd geruchten over de nieuwe Glass, met de naam Enterprise Edition. Het apparaat verscheen begin 2016 al eens op eBay.

In een uitgebreid artikel schrijft Wired dinsdag dat de Enterprise Edition al twee jaar lang wordt getest door grote bedrijven als GE, Boeing en Volkswagen.

Medewerkers kunnen op de bril bijvoorbeeld instructies aflezen terwijl ze hun werk uitvoeren. Mensen die in magazijnen van DHL werken, krijgen te zien waar zij bepaalde paketten op karretjes moeten leggen.

Verbeterd

De hardware van Glass is sinds de introductie van de eerste testversie, in 2013, flink verbeterd. Zo heeft de bril een langere accuduur, betere camera en snellere wifi. Een rood lampje toont nu wanneer de camera aan staat, nadat eerder veel zorgen waren over privacyproblemen door Glass-dragers die stiekem konden filmen.

De Glass kan nu ook direct worden vastgemaakt aan veiligheidsbrillen, en kan worden gebruikt door mensen die lenzen dragen. Google hoopt bovendien dat brillenmakers monturen zullen maken die aan een Glass gekoppeld kunnen worden.

Volgens Wired kosten de nieuwe Glass-modellen tussen de 1300 en 1500 dollar per stuk. Google lijkt vooralsnog geen plannen te hebben om het apparaat weer aan consumenten te verkopen.