Bekende hacker George Hotz komt met een dongle die de sensoren van bestaande auto's kan uitlezen, en zo toekomstige zelfrijdende auto's beter maakt.

Hotz werd in zijn tienerjaren bekend als de eerste die de originele iPhone wist te hacken. In 2015 startte Hotz vanuit zijn garage het bedrijf Comma.ai dat bestaande auto's zelfrijdende wilde maken, volgens Hotz werkte zijn systeem beter dan dat van Tesla.

In 2016 stopte Hotz even met dat bedrijf, nadat de Amerikaanse regering hem met boetes dreigde. Hotz testte zijn zelfrijdende auto zonder toestemming op de openbare weg.

Verborgen informatie

Nu brengt Hotz Comma.ai terug, met de dongle Panda, die sensorinformatie van auto's vanaf ongeveer 1996 kan uitlezen. Normaal gesproken zien consumenten alleen informatie als de snelheid, brandstofniveau en foutmeldingen, hoewel auto's veel meer data opnemen. Die wordt door autogarages uitgelezen bij onderhoud, via een datapoort waar ook Panda op past.

Er zijn al andere bedrijven met een dergelijke dongle die automobilisten op basis van de informatie vertelt hoe zij bijvoorbeeld zuiniger kunnen rijden. De dongle van Hotz wil vooral alle data van alle mogelijke automerken vergelijken, labelen en vervolgens inzetten om zelfrijdende auto's beter te maken.

Autonome auto's zijn afhankelijk van data uit de praktijk, hoe meer hoe beter. Maar totdat zulke auto's ook daadwerkelijk te koop zijn, wil Hotz zijn dongle ook op een andere manier interessant maken voor consumenten.

App-platform

Met een open source-platform en een bijbehorende app kunnen gebruikers terugkijken hoe hun auto op de weg reageert bij bepaalde omstandigheden. De app neemt tijdens het rijden video op, het platform zet daar alle verzamelde sensordata onder.

Ontwikkelaars kunnen vervolgens apps bouwen op basis van die data. "Het doel van Panda is om de interface te maken die auto's nog niet hebben. We willen auto's op computers aansluiten", aldus Hotz.

De Panda-dongle is vooruit te bestellen voor 88 dollar en wordt over vier tot twaalf weken geleverd.