Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op dinsdag een onderzoekscentrum voor zelfrijdende auto’s geopend.

Het nieuwe Researchlab Automated Driving Delft (RADD) is een initiatief van de gemeente Delft, TU Delft, provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. 

De onderzoekers van RADD kijken hoe zelfrijdende auto’s op de Nederlandse weg geïntroduceerd kunnen worden. Daarvoor wordt eerst een veilige route voorzien van een monitoringssysteem. De oplevering hiervan is in de zomer van 2017.

Rustig verkeer

Bij de tweede fase van het project worden automatisch rijdende voertuigen in rustig verkeer de weg opgestuurd. Daarbij zal ook worden geëxperimenteerd met ongelijkvloerse kruisingen, zoals tram- en busbanen en fietspaden. De onderzoekers willen hier in het eerste kwartaal van 2018 mee starten.

In de zomer van 2018 moeten de zelfrijdende voertuigen in drukkere verkeerssituaties de weg op. Daarbij zal de testbaan ook worden verbonden met het OV-knooppunt Delft-Zuid. Wat er na deze tests zal gebeuren, hangt af van de onderzoeksresultaten.

Bij de tests wordt onder andere een WEpod-busje gebruikt, waar maximaal zes mensen in passen. Daarnaast wordt de deels zelfrijdende Toyota Prius ingezet. Er wordt ook geëxperimenteerd met de éénzitter Twizy en een klein zelfrijdend platform genaamd Jackal.

Tilburg-Helmond

De Nederlandse overheid wil al langer experimenteren met zelfrijdende voertuigen. In maart kondigde het ministerie van Infrastructuur en Milieu een initiatief aan om wegen tussen Tilburg en Helmond als testtraject te gebruiken.