Zelflerende robot Shimon heeft vijfduizend nummers en twee miljoen motieven, riffs en meer geanalyseerd en kan nu eigen muziek maken op zijn marimba.

Shimon is een project van onderzoeker Mason Bretan van het Georgia Tech Center for Music Technology, meldt IEEE Spectrum.

De robot heeft vijfduizend nummers van onder meer Beethoven, The Beatles, Lady Gaga, Miles Davis en John Coltrane beluisterd, en meer dan twee miljoen motieven, riffs, licks en andere basiselementen uit de muziek.

Daarvan heeft Shimon bijvoorbeeld geleerd welke patronen vaak terugkomen in muziek, welke noot er het beste als volgende in een reeks past en hoe hij akkoorden en en harmonieën moet maken. Belangrijker nog is dat de robot zich kan richten op de overkoepelende structuur van de muziek.

Robot met vier armen bespeelt marimba
47
Robot met vier armen bespeelt marimba

Uniek

Net als bij zelflerende robots die zelf zinnen leren te vormen, is het maken van muziek volgens Bretan "hogere semantiek". De robot maakt namelijk niet simpelweg een remix van bestaande muziek, of een variatie. Shimon speelt die nummers dan met zijn vier armen op een marimba, een aan de xylofoon verwant instrument.

De nummers van Shimon zijn helemaal zelf bedacht, en volgens Bretan uniek. De eerste twee composities die Shimon heeft gemaakt, zijn door Bretan online gezet. Daarbij hebben de onderzoekers geen bepaalde keuze gemaakt, de muziek is volledig zoals de robot die bedacht heeft.

De ontwikkeling van Shimon helpt ook zelflerende systemen die gebruikt worden om taal te genereren. Door de modellen leert de kunstmatige intelligentie beter te improviseren.